Artikel in de rouwbijlage van het Houtens Nieuwsblad

Praktijk de Pleisterplek
Laagdrempelige begeleiding bij rouw en verlies voor kinderen, jongeren en volwassenen

Bij Praktijk de Pleisterplek kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht voor individuele begeleiding bij rouw en verlies. Rouwbegeleider en KIES-coach Esther Verwimp noemt haar praktijk “de Pleisterplek”. Een pleisterplek is een plek om tot rust te komen, zich te laten verzorgen om vervolgens met vernieuwde energie verder op pad te gaan. Esther wil cliënten zo’n plek bieden.

Esther werkt 27 jaar als leerkracht in het speciaal basisonderwijs. Hier merkt ze hoe groot de impact van het overlijden van een dierbare of een echtscheiding is voor een kind. Deze kinderen hebben meer nodig dan alleen onderwijs. Door hun verdriet komen ze niet aan leren toe. ,,Ik wil kinderen op een andere manier helpen,” zegt Esther. Daarom volgt ze een training tot KIES-coach en later een opleiding tot rouwbegeleider.

Esther praat niet over verwerken van een verlies, maar van verweven van het verlies in je leven. ,,Bij verwerken lijkt het alsof het verlies weer over gaat, maar het gaat niet over, de overleden dierbare of verloren situatie komt niet meer terug. Je verweeft het verlies in je leven, zodat het een plek krijgt waarmee je verder kunt.”

Begeleiding

Esther biedt een luisterend oor en bekijkt samen met de cliënt wat hij nodig heeft en hoe hij dat kan bereiken. Bij kinderen maakt ze gebruik van (Playmobil) poppetjes om op speelse wijze situaties en gevoelens in beeld te brengen. Ook gebruikt ze creatieve werkvormen. ,,Ik leer kinderen om hun stem en emoties te laten zien en horen. Het is oké, het verdriet mag er zijn.”  Van ouders hoort ze na haar begeleiding vaak dat hun kind opener is geworden en meer praat over zijn gevoel en emoties. Na een kennismakingsgesprek volgt een intake met de ouders/verzorgers.

Esther vertelt ouders welk gedrag bij rouw en verlies hoort en hoe zij hun kind het beste kunnen ondersteunen. Na de intake start de begeleiding van het kind. Naast individuele begeleiding geeft Esther workshops over rouw en verlies aan leerkrachten op scholen en pedagogisch medewerkers in kinderdagverblijven. Ze vertelt wat professionals kunnen betekenen voor kinderen die een scheiding of een overlijden van een dierbare meemaken.

De begeleiding van Esther wordt vergoed door gemeentes in de regio Lekstroom als het Sociaal Team naar haar verwijst. Ze begeleidt kinderen vaak tijdens schooltijden op hun eigen school of na schooltijd in wijkcentrum Schoneveld.

I: Praktijk de Pleisterplek, www.praktijkdepleisterplek.nl, esther@praktijkdepleisterplek.nl of t: 06-24905974.

Denk je dat jouw kind wel  begeleiding kan gebruiken na het overlijden van een dierbare of tijdens en/of na de scheiding? Neem dan contact met me op.

Plaats een reactie