Mijn mama is in de ruimte!

Ik lees met jou het prentenboekje “Dood”. Jij bent 4,5 jaar en afgelopen zomer is jouw mama overleden. Papa heeft een paar maanden geleden gevraagd of ik af en toe met jou wil praten, omdat hij het fijn vindt dat ik met hem meekijk hoe het met je gaat. Ook is het fijn als jij je leert uiten en leert om te gaan met jullie grote verlies.

Met playmobiel heb je laten zien wat er gebeurd is met mama, met rouwmateriaal heb je de uitvaart nagespeeld. We spelen, we tekenen, we knutselen en we lezen prentenboeken. Ondertussen leer jij steeds beter te vertellen hoe je je voelt. Niet alleen aan mij, maar ook aan papa en op school. Het besef dat mama echt niet meer terugkomt begint langzaam tot je  door te dringen.

“Alle mama’s in de straat zijn niet dood, alleen die van mij!”

Vandaag lees ik met jou dus het boekje “Dood” (geschreven door Nelleke Moot). Een klein, kleurrijk, informatief prentenboekje over Haas, dat aandacht besteedt aan onderwerpen zoals: wat is dood?, begraven en cremeren, omgaan met gemis, verwerkingsmogelijkheden en hoe dood is dood? Alle denkwijzen over de dood (en wat daarmee te maken heeft) worden open gelaten en gerespecteerd. Al lezend en kijkend naar de speelse, kleurrijke afbeeldingen komen er bij jou verhalen naar boven. Je vertelt dat als je dood bent, je niet meer kunt ademen en dat je hart niet meer klopt. Mama reageerde niet meer toen je haar een knuffel gaf toen ze boven in het kamertje lag. Haar ogen bleven dicht en ze voelde koud. Mama werd gecremeerd, dat was in een oven. Daar was je niet bij, maar dat heeft papa laten zien in een ander boekje.

Het onderwerp “hoe dood is dood?” beschrijft een heleboel mogelijkheden over wat er met Haas gebeurd is na zijn dood. Uil denkt dat hij een ster is geworden, Vlinder denkt dat hij naar de hemel is. Vliegend hert denkt dat hij opnieuw is geboren en als iets anders is teruggekomen. Mier denkt dat hij een stukje natuur is geworden En slak denkt dat hij een engel is geworden. Wat er ook gebeurt, volgens slang heeft Haas in ieder geval een plekje in het hart van vrienden.

Mama heeft een plekje in jouw hart, een hele grote plek. Jij wijst met beide armen aan hoe groot die plek is. Jij denkt dat jouw mama naar de ruimte is gegaan. Je maakt een prachtige, kleurrijke tekening van deze ruimte, met de zon, de maan, sterren en een regenboog. Er daartussen een hartje: dat is je mama…

“Mijn mama is in de ruimte, bij de zon en de maan”

Plaats een reactie