Birdnesting

Op het nest blijven

Joris is 5 jaar oud. Zijn papa en mama zijn niet meer verliefd en wonen niet meer tegelijkertijd in hetzelfde huis. Eerst wel, maar toen maakten papa en mama heel vaak ruzie. Dan verstopte Joris zich onder het bed en deed hij zijn vingers in zijn oren, zodat hij niks kon horen, totdat de ruzie weer over was. Dat was niet fijn en Joris was vaak verdrietig. Joris woont nog steeds in hetzelfde huis, samen met zijn jongere broertje Sam. Maar papa en mama wonen er nu om de beurt. Papa op zondag, maandag, dinsdag en woensdag. Mama op donderdag, vrijdag en zaterdag. Joris vindt het fijn zo. Alleen jammer dat papa en mama er niet meer samen zijn. Nu kunnen ze op zondagochtend niet meer met zijn vieren stoeien in het grote bed en papa en mama komen ook niet meer allebei een kusje geven voor het slapen gaan. Dat laatste mist Joris het meeste. Als papa thuis is, mist Joris mama. Als mama thuis is, mist hij papa.

Wat is Birdnesting?
Als ouders gaan scheiden en minderjarige kinderen hebben, moeten ze samen afspraken maken over de omgangsregeling. Voorbeelden zijn de bezoekregeling waarbij kinderen meestal bij moeder wonen en om de week een weekend bij vader zijn. Of co-ouderschap, waarbij de zorg eerlijk verdeeld wordt, beide ouders brengen even veel tijd door met hun kinderen. Een vorm die tegenwoordig steeds vaker voorkomt is birdnesting.
In dit blog beschrijf ik wat birdnestig is en wat de voor- en nadelen zijn voor ouders en kinderen.

Bij een bezoekregeling of co-ouderschap zijn het de kinderen die van de ene woning naar de andere woning gaan. Tegen kinderen wordt vaak gezegd dat ze dan van alles twee hebben: twee huizen, twee slaapkamers, twee keer zo veel spullen. Maar het is moeilijk voor kinderen om iedere keer afscheid te nemen van één van de ouders en iedere keer weer hun tas te moeten inpakken.

Birdnesting
Birdnesting is een vorm van co-ouderschap die steeds vaker voorkomt. Bij birdnesting wisselen de ouders van huis in plaats van de kinderen. Dit betekent dat de kinderen in het ouderlijk blijven wonen, de ouders zijn er om de beurt. Beide ouders hebben naast de ouderlijke woning nog een ander woonadres. Hierdoor hebben de kinderen een vaste basis.

Voordelen van birdnesting
Birdnesting zorgt voor rust en stabiliteit bij de kinderen. Ze zijn in hun eigen vertrouwde omgeving en er is altijd één van de ouders aanwezig. Het voorkomt dat kinderen steeds van het huis van vader naar het huis van moeder moeten en omgekeerd. Het heen en weer slepen met spullen is vermoeiend voor kinderen.

Nadelen van birdnesting
Het aanhouden van de ouderlijke woning en daarnaast allebei nog een ander woonadres moeten hebben, zorgt voor extra lasten. Daarnaast is het voor ouders moeilijker om afstand van elkaar te nemen en blijven ze op deze manier nog erg met elkaar verbonden. Het is de vraag of ouders op deze manier de kans krijgen om een eigen leven op te bouwen.
De ouders lopen in de praktijk vooral tegen praktische zaken aan. Zoals: wie zorgt voor de boodschappen of hoe verdelen we de huishoudelijke taken? Een ander belangrijk punt: is het financieel op te brengen om twee, en vaak zelfs drie woningen te hebben? En hoe gaat het als er een nieuwe partner in het spel is? Moet deze dan ook steeds mee op en neer reizen?

Voorwaarden
Birdnesting is alleen een goede oplossing als ouders goede afspraken kunnen maken over de praktische zaken en er financieel allebei een eigen plekje op na kunnen houden. De afspraken die ouders maken moeten realistisch en haalbaar zijn, ouders moeten zich flexibel op kunnen stellen naar hun ex en goed met elkaar kunnen communiceren.

Tijdelijke oplossing
Doordat er veel nadelen aan zitten, is birdnesting vaak een tijdelijke oplossing. Als een tussenfase, voordat het huis is verkocht of één van de ouders definitief in een nieuw huis gaat wonen. De kinderen zullen daarna alsnog door een bezoekregeling of co-ouderschap heen en weer gaan.
Dus of birdnesting een succes kan zijn, verschilt per gezin. Het hangt niet zozeer af van het feit dat het voor het kind zo goed is in zijn ouderlijk huis te blijven, maar van de ouders. Of ze open met elkaar kunnen blijven communiceren en dat zij degenen zijn die bereid zijn om steeds heen en weer te pendelen.

Joris
Misschien moeten Joris en Sam binnenkort verhuizen naar twee nieuwe huizen, want het huis moet worden verkocht. Papa en mama hebben geen centjes meer. En ze maken nog steeds ruzie over wie de WC moet poetsen en de kliko aan de weg moet zetten. Als ze gaan verhuizen wonen papa en mama allebei in hun eigen huis en  moeten Joris en zijn kleine broertje met een koffertje om de beurt van mama naar papa en omgekeerd. Maar Joris heeft dan wel twee huizen en twee kamers…..

Denk je dat jouw kind wel wat extra begeleiding kan gebruiken tijdens en/of na de scheiding? Neem dan contact met me op. Download hier mijn gratis e-book met 5 tips om zelf je kind te ondersteunen tijdens en na de scheiding.