Welke stenen zitten er in jouw rugzak?

Deze vraag stel ik vandaag aan jou. Je ouders zijn al lang gescheiden, sinds een jaar woon je bij je vader in plaats van bij je moeder. Dit heeft wat voeten in aarde gehad en de relatie met je moeder is daardoor niet optimaal.
Je legt de volgende stenen op tafel: woede, ruzie, leugens, haat, bang, vermijden, aanpassen, onbegrip, gevoelens niet uiten, onzeker, niet jezelf zijn, vol hoofd, moeheid, missen, zwak, grenzen opzoeken.
Dat is een behoorlijk zware rugzak!

Als we er dieper induiken, blijken een paar stenen al uit de rugzak te kunnen, namelijk de haat en de woede; deze zijn afgezwakt. Je weet dat je nog van je mama houdt en de woede is verzacht naar boosheid. Daar blijkt verdriet onder te zitten dat je wegstopt, verdriet mag er (nog) niet zijn. Je begrijpt de situatie beter, dus het onbegrip is weg. Je bent niet meer bang, je past je niet meer aan en je vermijdt het onderwerp niet meer.

De stenen die letterlijk tussen jou en je mama liggen zijn boosheid (met daaronder het verdriet verstopt), hardheid, leugens, ruzie, gevoelens niet uiten, teleurstelling. Deze laatste twee wegen het zwaarst en we komen erachter dat daar angst onder zit.


Als je deze stenen opstapelt ontstaat er een muurtje waar jij je achter verstopt. Je bent je ervan bewust dat je een muurtje om je heen bouwt in bepaalde situaties. Dat is een vorm van zelfbescherming en dat heb je nodig om het te redden.

We ontdekken ook dat er een aantal positieve veranderingen hebben plaatsgevonden  door de scheiding en de recentere verhuizing, nl. je hebt voor jezelf gekozen, je komt voor jezelf op, je bent eerlijker geworden, je kunt nu jezelf zijn en er is meer liefde en meer blijdschap.

We bekijken samen wat je kunt doen om nog wat stenen die tussen jou en je mama staan te laten verdwijnen. Je hebt een aantal mooie eigenschappen die je daarbij kunnen helpen, je bent sterk, je bent een doorzetter, je bent actief en eerlijk. Daarnaast probeer jij jouw verwachtingen bij te stellen en toenadering te zoeken in kleine stappen.
En kleine stappen zetten wij ook in de begeleiding. Daar ben jij je van bewust. Je bent veel opener, je gaat het gesprek aan en vermijdt het onderwerp niet meer.

Steen voor steen breken we af en stap voor stap word jij krachtiger!

 

Plaats een reactie