Rouw in groep 7/8.

Vanmiddag mag ik een hele bijzondere middag begeleiden in een groep 7/8 op een basisschool.
In verband met een aantal heftige rouw- en verliessituaties achter elkaar in deze groep word ik gevraagd om te komen vertellen over rouw. Hiervoor heb ik het materiaal van GroepsGeluk gecombineerd met een paar rouwmodellen. Zo kan ik de kinderen aan elkaar zichtbaar laten maken welk verlies zij hebben geleden en hoe zij met rouw omgaan. Ik vertel hun dat rouwen alles te maken heeft met liefde: als je niet heel veel van iemand gehouden hebt, ben je ook niet verdrietig. Ook bespreken we dat iedereen op een andere manier rouwt. Sommige kinderen vinden het fijn om naar school te gaan en even niet aan hun verdriet te denken. Andere kinderen willen het liefst thuis in bed blijven liggen, met de deur op slot. Weer anderen gaan sporten of chillen met hun vrienden om maar niet aan het verlies te denken. Alles is oké, zolang je het verdriet maar niet vermijdt.
Er is een goede sfeer en er worden mooie, kwetsbare verhalen gedeeld door de kinderen. Ik luister met een brok in mijn keel.

Plaats een reactie