Gescheiden op vakantie: hoe zorg je ervoor dat je relaxt blijft?

Zomervakantie
De zomervakantie is voor vele mensen een heerlijke tijd. We kijken er vaak al lang naar uit en we genieten van de voorpret. We maken plannen voor de gezinsvakantie: Waar gaan we naar toe? Wordt het kamperen, of toch in een huisje? In een zonnig land, of toch “gewoon” in Nederland? Iets avontuurlijks of gewoon met een boek bij het zwembad? Met de auto of het vliegtuig? Je zou er keuze-stress van krijgen, gelukkig hoef je dit meestal niet in je eentje te beslissen.
Als je gescheiden bent is dit helaas vaak wel het geval. Dan is er vaak veel minder voorpret door regelstress. Er moeten een heleboel zaken afgestemd worden met je ex-partner, er is een heleboel administratieve rompslomp (zie hier mijn vorige blog over op reis met de kinderen na de scheiding). Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden: de verdeling van de vakantieperiode, het afstemmen van de plannen met je ex-partner, zorgen voor een rustige overdracht. Het is goed om duidelijke afspraken te maken (met je ex-partner en de kinderen) en je daar dan aan te houden. Dit geeft overzicht en rust. En… leg de lat niet te hoog voor jezelf. De kinderen genieten ook van een middagje spelen in de kinderclub op de camping en hoeven geen spannende trektocht in een ver, onbekend land. Als jij relaxt bent, zijn de kinderen dat (over het algemeen) ook.

De verdeling van de vakantieperiode
Allebei drie weken lijkt heel handig en gemakkelijk voor de ouders, maar voor (met name jonge kinderen) is drie weken heel lang om papa of mama te moeten missen. Plan een kortere periode, met eventueel tussendoor een weekend of dagje bij de andere ouder.

Afstemmen van de plannen
Goede en duidelijke afspraken zijn van belang. Twee keer op vakantie lijkt leuk, maar drie weken naar Italië met mama en vervolgens drie weken naar Frankrijk met papa is voor de kinderen misschien wel een beetje veel van het goede. Oudere kinderen willen ook graag een deel van de vakantie thuis “chillen” op de bank met hun vrienden. De hele vakantie volplannen is voor hun dus niet altijd fijn. Stem af met de andere oudere en betrek kinderen bij de keuzes die gemaakt moeten worden.

Zorg voor een goede en rustige overdracht
Midden in de nacht thuiskomen, terwijl de kinderen de volgende dag met de andere ouder in het vliegtuig stappen is onrustig en belastend voor de kinderen. Zorg dat de kinderen voldoende tijd hebben om op adem te komen, voordat ze aan een nieuw avontuur beginnen.

Afspraak is afspraak
Voor kinderen is het prettig dat ze kunnen vertrouwen op de afspraken die zijn gemaakt, dat is overzichtelijk, ze weten waar ze aan toe zijn. Hou je daarom aan de gemaakte afspraken. Wijk niet (op het laatste moment) af van wat je hebt afgesproken met je ex-partner en kinderen.

Leg de lat niet te hoog
Als je alleen op vakantie gaat met de kinderen (zeker de eerste keer) is het handig om geen ingewikkelde en veel van jezelf eisende reisplannen te maken. Hou het gemakkelijk en overzichtelijk met regelmatig tijd voor rust en ruimte voor jezelf en voor de kinderen.
Misschien lukt het om de reis te combineren met familie of vrienden, zodat je ook tijd hebt voor jezelf en niet 24 uur per dag alleen verantwoordelijk bent voor de kinderen.
Er zijn ook speciale reizen voor alleenstaande ouders met kinderen. Deze hebben vaak een leuk animatieprogramma voor kinderen, zodat je zelf ook eens toekomt aan het lezen van een boek.
Bedenk: een relaxte ouder zorgt voor relaxte kinderen……

Fijne vakantie!

PS. Wil je ook tips voor het ondersteunen van je kinderen tijdens en na de scheiding? Download dan hier mijn e-book met 5 tips!