Hoe overleef ik …. de vakantie zonder mijn kinderen?

Je bent net gescheiden en de zomervakantie is begonnen. Je hebt vooraf met je ex een vakantieverdeling gemaakt. Afspraken over de deze verdeling en de overdracht zijn gemaakt. De benodigde formulieren zijn vooraf geregeld.

De kinderen waren een week bij jou en nu gaan ze met je ex op vakantie: met het vliegtuig naar Portugal. Je gaat mee naar Schiphol om je blije en opgewonden kinderen uit te zwaaien. Hun eerste vakantie met het vliegtuig….. zonder jou….. Je houdt je groot, je glimlacht, geeft ze een knuffel en wenst ze veel plezier. Je blijft zwaaien totdat ze door de douane zijn en je ze echt niet meer kunt zien. Dan loop je naar de parkeergarage en komt het besef: “Ze zijn vertrokken…. zonder mij.” Hoe ga je die tijd om krijgen?

Afspraken over contact

Bedenk vooraf welke afspraken je met je ex kunt maken over het contact met de kinderen in de weken dat de kinderen met de andere ouder op vakantie zijn.

Hebben je kinderen nog geen eigen mobiele telefoon? Spreek dan af wie er belt en in welke frequentie en spreek een vast tijdstip af. Deel deze afspraken (vooraf) met je kinderen, zodat zij ook weten dat ze nog contact met je hebben als ze met de andere ouder op vakantie zijn.

Als kinderen wel een eigen mobiel hebben, maak dan ook vaste afspraken (bijv. wanneer en hoe vaak je een app of sms stuurt) en zorg ervoor dat de vakantievierende ouder er geen last van heeft dat de kinderen contact met jou hebben.

  • Blijf positief in het contact met je kinderen,
  • laat niet merken hoezeer je ze mist (dat legt een druk op kinderen die altijd loyaal zijn aan hun ouders),
  • spreek geen kwaad over de andere ouder.

Geniet van je eigen tijd

Ga niet zo hard en zo veel mogelijk werken om maar niet te denken aan het feit dat de kinderen er niet zijn. Maak plannen voor jezelf in de tijd dat de kinderen met hun andere ouder op vakantie zijn. Geniet van de vrije tijd die je hebt zonder kinderen, geniet van het feit dat je alleen aan jezelf hoeft te denken en even niet de zorg hebt voor de kinderen. Misschien kun je eindelijk die retraite gaan doen, een lange afstandswandeling lopen of die stedentrip waar je het al zo lang over hebt?

Maak eventueel vooraf een planning en hou je hieraan als je weet dat het anders lastig wordt. Zorg goed voor jezelf en doe leuke dingen dan overleef je het wel en kun je er daarna weer volop zijn voor je kinderen!!

Fijne vakantie!

PS. Wil je ook tips voor het ondersteunen van je kinderen tijdens en na de scheiding? Download dan hier mijn e-book met 5 tips!