Jouw persoonlijke archiefkast

Papa heeft een keer in een dronken bui, toen hij nog jong was en bij opa en oma woonde, over de reling van de trap “gepiest”, vertel je giechelend. “O ja, hij is ook een keer door een glazen raam gerend. Gelukkig is hij toen niet gewond geraakt”.

Voordat we zitten begin je vandaag al enthousiast verhalen te vertellen over papa. Verhalen die mama afgelopen weekend heeft verteld aan de keukentafel. Verhalen over jouw papa, die ruim 2 jaar geleden overleed. Het sluit mooi aan bij de activiteit die we vandaag gaan doen, nl. een persoonlijke archief- of apothekerskast tekenen. Een apothekerskast heeft allemaal verschillende laatjes waar veel in opgeborgen kan worden. In jouw persoonlijke kast komen allemaal laatjes die te maken hebben met papa: laatjes die klein of groot zijn, laatjes die open kunnen of misschien nog op slot zijn.

Je begint meteen enthousiast een grote kast te tekenen. De eerste la heet grappige verhalen en je vertelt er meteen een paar. De volgende la heet gezelligheid, met papa was het altijd gezellig in huis. Er komt een grote la met Fijne dingen erop en je vertelt over de kussengevechten, het stoeien en kietelen, het inpakken op de bank dat papa met jou deed. Er zijn ook lades met een beladen inhoud. Zo heet er een la Bultjes in zijn hoofd. En ook Bed in de kamer, Ziekenhuis en Apotheek worden erbij getekend en geschreven. Over de la met Crematie vertel je dat er heel veel mensen waren in de zaal, dat mama heel hard moest huilen en dat je met de kinderen in een kring ging zitten op de harde grond. Ook vertel je dat de deur van de oven heel snel dicht ging, terwijl je dacht dat dit heel langzaam zou gaan, dat was schrikken.  Eén la noem je Dood en die krijgt 4 uitroeptekens, daar ben je kort over. De allerlaatste la zit op slot, daar wil je liever niet over praten omdat je dan boos wordt. Dat is als kinderen op school en buiten schelden met kanker. Daar kun je echt niet tegen. Je tekent een groot hangslot erop! Gelukkig kunnen je mama, broer en zus je goed troosten en krijgen zij ook een laatje in de kast met een lachende smiley erop.

Als we klaar zijn vraag je of je de kast mee naar huis mag nemen, zodat je er met mama naar kan kijken.