Hoe overleef ik de feestdagen na de scheiding?

Ben jij pas gescheiden en zie je als een berg op tegen de feestdagen? Of ben je al langer gescheiden en vind je het ieder jaar gedoe?

Voor veel gescheiden ouders zijn de feestdagen helemaal niet zo feestelijk en gezellig. Het is soms behoorlijk ingewikkeld om alles geregeld te krijgen, zodat iedereen het naar zijn zin heeft. En dan zijn er ook nog de dagen dat de kinderen niet bij jou zijn…

In dit blog geef ik je een aantal tips om de feestdagen na de scheiding zo goed mogelijk door te komen.

Kijk steeds naar het belang van je kind
Hou steeds de focus op wat het beste is voor je kind bij alles wat je doet en regelt. Vraag je steeds af: “Is dit leuk/handig/goed/prettig voor ons kind?” Door te focussen op belang van het kind (en het ouderschap), verschuift de partnerrelatie meer naar de achtergrond en voorkom je onenigheid, stress en conflicten.

Maak een goede planning en duidelijke afspraken
De afspraken die in het ouderschapsplan staan over de feestdagen kunnen een goede leidraad zijn. Daarnaast is het handig om met de andere ouder alles vooraf nog even door te spreken en een goede planning en duidelijke afspraken te maken. Het is handig om hier op tijd mee te beginnen, dat vermindert de druk. Hou in je achterhoofd dat je wilt dat de feestdagen ook echt feestdagen zullen zijn voor iedereen.
Hou hierbij ook rekening met opa’s en oma’s en nieuwe partners, die misschien ook wel een omgangsregeling hebben.

Hou het zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk voor je kind
Probeer in de afspraken rond de feestdagen zo min mogelijk af te wijken van de afgesproken regeling. Voorkom een teveel aan overdrachten en veel heen-en-weergereis voor de kinderen. Vooral jonge kinderen hebben vaak behoefte aan regelmaat en rust, maak het programma daarom niet te druk. Je kind van hot naar her slepen tijdens de feestdagen, levert een gestrest kind op. Daar wordt niemand gelukkig van. Focus je weer op het belang van je kind en hou het overzichtelijk. Bijv. de Kerstdagen bij de ene ouder, Oud en nieuw bij de ander. Zo bouw je meer rust in. Het volgend jaar doe je het andersom.

Denk aan de details en deel informatie
December is een drukke maand met veel schoolse activiteiten. Zorg dat je allebei op de hoogte bent van alle activiteiten, betrek de andere ouder hierbij. Denk ook aan de details, zoals: Wie verzorgt de bijdrage voor het kerstdiner op school? Wie koopt eventuele cadeaus? Dat voorkomt een hoop stress en teleurstelling.

Maak nieuwe tradities
Na een scheiding kunnen feestdagen opeens beladen zijn. De realiteit van de veranderde situatie kan opeens heel duidelijk worden tijdens deze dagen. Ga er niet vanuit dat oude tradities gehandhaafd kunnen worden. Misschien helpt het om de feestdagen eens helemaal anders te vieren, zodat de focus wordt verlegd naar de nieuwe situatie. Ga bijvoorbeeld met vrienden uit eten, i.p.v. thuis dineren, plan een activiteit (bioscoop of wandeling), speel gezelschapsspellen. Als het een succes is, is er een nieuwe traditie geboren. Voor kinderen zijn tradities vaak belangrijk, ze zorgen ervoor dat ze zich veilig en gehecht voelen.

Vraag hulp aan dierbaren en neem initiatief
Je zult niet alle feestdagen met je kind kunnen doorbrengen. De andere ouder heeft ook recht op tijd met jullie zoon/dochter. Alleen blijven tijdens deze dagen kan moeilijk zijn. Praat hierover met familie en vrienden. Vraag je dierbaren om hulp en wacht niet af totdat zij jou vragen. Neem zelf initiatief.

Gun elkaar het ouderschap
De feestdagen zijn bij uitstek een tijd van geven en nemen. Gun de andere ouder de tijd en plezier met jullie kind. Probeer hem/haar te zien als collega-ouder, in plaats van als ex-partner. Ook al is jullie relatie voorbij, je blijft altijd samen ouders van jullie kind.
Hierbij is het van belang dat je de band van de andere ouder met je kind stimuleert (ook al betekent dit dat ze met de feestdagen niet bij jou zijn). Zorg er ook voor dat jullie kind zich vrij voelt om verhalen te vertellen over zijn tijd bij de andere ouder, hoe moeilijk het ook kan zijn om dat te horen.

Ik hoop dat je als gescheiden ouder wat aan mijn tips hebt om met elkaar op een prettige manier de feestdagen door te komen. Als je hierover vragen hebt, kun je uiteraard contact met me opnemen.

Ik wens je mooie feestdagen!